neděle 16. srpna 2015

Zatím ahoj a pár tipů, co v Lipsku určitě nevynechat

Moje milé Lipsko, tak se stalo, že se naše shledání opět trošku odsunulo. Poté, co jsem tě musela v únoru opustit, jsem se chtěla na podzim vrátit a zase tě obejmout a zůstat tentokrát trochu déle než minule. Věci se ale mají tak, tak že teď ještě zůstanu nějakou dobu doma v ČR a mezitím se na tebe budu těšit, snad nám ten příští rok už bude souzený. Letos tě ale určitě ještě na pár dní přijedu navštívit. A tak jsem se rozhodla, že sepíšu pár věcí, které pro mě znamenají Lipsko a přidám pár tipů, které se můžou hodit každému, kdo tu nějaký čas stráví.

Co tedy v Lipsku podniknout, udělat, vidět, zažít?
  • Hned po příjezdu (pokud přijedete vlakem) se nechat ohromit věru impozantní budovou hlavního lipského nádraží.
  • Odtud si to zamířit rovnou na hlavní náměstí Augustuplatz, kde vás překvapí zajímavá architektura hlavní budovy Lipské univerzity, která má připomínat dřívější kostel, vyhozený do povětří v roce 1968.
  • Tady vám doporučuji vyjet si na vyhlídku na budově MDR. Ano, tak vysokánská špičatá budova hned vedle univerzity. Celé město budete mít jako na dlani. Za návštěvu to stojí ve dne i v noci.
  • Historické centrum je poměrně malé. Z Augustusplatz se dostanete za pár minut na druhé náměstí Marktplatz, cestou minete Nikolaikirche, kde v podstatě začalo revoluční hnutí v roce 89' v NDR a odsud se pak rozlilo do celého východního Německa.
  • Projdete také kolem Mädler-Passage, v jejímž sklepení se skrývá Auerbachskeller, tedy restaurace, do níž Goethe zasadil i část děje svého Fausta.
  • Pokud půjdete ještě dál, přijdete až k Thomaskirche, kostelu, v němž působil jako kantor chlapeckého sboru samotný Bach. Ten je v kostele i pochován. A slavný Thomanerchor existuje stále. Čas od času jej můžete slyšet přímo při bohoslužbě.
  • Za zmínku určitě stojí monumentální památník Völkerschlachtdenkmal věnovaný slavné bitvě napolenských válek v roce 1813 u Lipska. Názor si na něj udělejte sami. Na můj vkus je monumentální až příliš.
  • Naopak za velmi povedený považuju památník na Gottschedstraße na místě bývalé synanogy zničené během Křišťálové noci v roce 1938. Dnes tu stojí 140 bronzových židlí.
Kam dál v každém případě vyrazit?
  • Moje srdeční záležitost je rozhodně čtvrť Plagwitz. Bývalá industriální městská část, jejíž většinu zabíraly továrny a obytné domy pro dělníky, je dnes pulzujícím centrem alternativní kultury. Projděte si celou Karl-Heine-Straße. Dojděte až k S-Bahn nádraží a zamiřte do Spinnerei, bývalé továrny na nitě. Po revoluci osiřelé a zpustlé prostory znovu ožívají díky malým obchůdkům, galeriím a ateliérům začínajících umělců. A rozhodně si udělejte procházku podél Karl-Heine-Kanal nebo se tudy projeďte na kole, pozorujte nutrie ve vodě, všudypřítomný streetart a popíjte na břehu třeba víno nebo club maté. (V Německu vyslovujte jako [klub máte], jinak nebudou vědět, co byste rádi, jako se to stalo mně v jednom klubu, až na třetí pokus jsme se nějak domluvili :)).
To je ono. Moje nejoblíbenější místo u Karl-Heine-Kanal.
  • Nelze vynechat místní parky - ať už Johannapark s krásným jezírkem, dřevěným mostem a krásný výhledem nebo oblíbený Clara-Zetkin Park, kterým protéká řeka a který spojuje Sachsenbrücke - místo pro každého správného hipstera i nehipstera. Pokud tomu počasí přeje, bývá most zaplněn jízdními koly, hudbou a mladými lidmi, posedávajícími na zemi a popíjecímí club maté. V létě tu stojí zrmzlinářské auto, u něhož se tvoří pravidelně fronta. K mání je i veganská zrmzlina!
  • Na druhé straně města je zas příjemná a o něco klidnější louka Rosental, v jejímž sousedství se rozprostírá lipská ZOO. Jednou jsme odtut pozorovali žirafy :)
  • Pokud se naopak vydáte směrem na jih, objevíte za rušným Clara-Zetkin Park nádherný les. Lipský Auenwald je krásný za každého ročního období. Na jaře tam vyroste a později rozkvetou celé louky medvědího česneku. Najdete tu také rozhlehlou oboru pro divoká prasata. A na podzim tam krásně šustí listí a hustým lesním porostem se líně klikatí říčka, po niž se dá na loďce doplout až do největšího lipského jezera Cospudener See. Právě k tomuto jezeru tudy vede i krásná cyklostezka. Vyzkoušeno a mohla bych tam jezdit opravdu každý den.
  • Místní jezera jsou kapitola sama pro sebe. Jde vlastně o uměle vytvořené vodní plochy, zatopené povrchové doly. V době NDR se na okrajích města dost divoce těžilo uhlí. Lipská jezera jsou výsledkem rekultivace započaté po revoluci. A je to opravdu nádhera. Jezera mají průzračnou vodu a v létě jsou oblíbeným místem ke koupání. Kromě Cospudener See, nazývaného místními Cossi, jsou oblíbená ještě například Markkleeberg See a Kulkwitzer See, zvané Kulki (to je prý co se čistoty vody týče nejlepší a taky o poznání klidnější než populární Cospudener See).

Kam na jídlo?
Vzhledem k tomu, že jsem byla v Lipsku pokaždé ještě coby studentka a žila jsem ze stipendia, nevyrážela jsem do kaváren, hospod a restaurací moc často, jedla jsem v menze nebo si vařila doma. Seznam "chci navštívit" je tedy skoro stejně dlouhý jako ten s ozkoušenými podniky. Občas jsme si s kamarády ale přece jen dopřáli a z toho, co jsme poznali, si nepamatuju, že by nám někde nechutalo. :) Všechny uvedené podniky nabízí veganská jídla (některé výhradně).

Vyzkoušeno:
  • Vleischerei (Zschocherschestraße 23) - vegetariánské a veganské bistro a večerka s veganskými potravinami. Mají tu i české pivo. V podstatě takový bezmasý fastfood. Doporučuju - vöner, cheese bürger a saitan bürger. Trochu punk prostředí. Anti-Nazi. Aktivistisch. Sympatisch.
  • Süß + Salzig (Merseburger Str. 44) - vynikající polévky a vege burger v žitné housce, který vám přinese fešný kuchař až na stůl. Příjemné místo v různou denní dobu. Lustry z cedníků.
  • Kartoffel Fräulein (Karl-Heine-Str. 68) - plněné pečené brambory s náplní, kterou si z nabízených ingrediencí buď sami vytvoříte nebo si vyberete už vytvořenou kombinaci. Vyzkoušela jsem vegan bramboru naplněnou čočkou, dýní, červenou řepou a sójovým jogurtem. Mňam! Ale porce byla obrovská, téměř nad mé síly :)
  • Café Kanal 28 (Am Kanal 28) - krásné místo na posezení u Karl-Heine-Kanal, o němž jsem psala výše. Mají tam super bionády.
  • Maza Pita (Könneritzstr. 49) - famózní falafel a hummus! To bych mohla jíst pořád.
  • Spizz (Markt 9) - když si chcete jít sednout někam v centru a je jedno, jestli na jídlo přes den nebo na pivo večer. Sedíte přímo na Marktplatz a obsluha je moc milá a rychlá. Můj tip: opékané brambory, ve verzi s chilli-dipem nebo bylinkovým tvarohem.
  • pekárny Lukas a BackWerk - cenově příznivá alternativa pro studenty, po městě je jich několik, do Lucase zajděte na horkou čokoládu a nějaký zákusek, do BackWerku třeba na preclíky, koblihy a další výborné pečivo.
  • Substanz (Täubchenweg 67) - vyhlášené burgery, v nabídce tři bezmasé. Vyzkoušen Vegiburger. Dobrota. Zeleninový burger. Navíc k tomu ještě opékané brambory a domácí omáčky. Nutno vyzkoušet také - Gose, tradiční lipskou pivní specialitu. Něco tak zvláštního jsem nikdy nepila, za pivo bych to ale osobně moc nepovažovala :)
Chci rozhodně zkusit:
  • Deli Burgers (Wolfgang-Heinze-Str. 12a) - vyhlášené veganské burgery, na které chodí i masožravci
  • VVasabi  (Bornaische Str. 42) - veganské suši, sladké, slané, tradiční i hodně neotřelé varianty
  • Toni's (Könneritzstr. 21) - zmrzlina, zmrzlina, zmrzlinárna! Domácí a bio.
  • Café Goodies (Nikolaistrasse 53) - veganské bistro u vchodu do veganského supermarketu Veganz
  • Marshalls Mum (August-Bebel-Str. 1) - cupcakes!
  • Bavarian Dürüm (Pfeffinger Str. 18) - německá kuchyně ve veganské verzi
  • Zest (Bornaische Straße 54) - veganská restaurace
  • Mein liebes Frollein - (Fichtestraße 15)
  • Eisdiele Pfeifer (Kochstraße 20) - domácí zmrzlina, rodinné zmrzlinářství od r. 1953, východoněmecký šarm
Kam (nejen) na pivo?
  • Beyerhaus (Ernst-Schneller-Str. 6) - poctivá německá knajpa. Můžete si tu dát ten slavný pivní máz - tzn. litrovou (a pěkně těžkou) sklenici piva.
  • Bar Poniatowski (Kreuzstraße 15) - české a polské pivo, polská kuchyně a milá obsluha. Taky se tu koná oblíbený Slawischer Sprachenabend.
  • Moritz Bastei (Universitätsstraße 9) - místo plné (nejen) studentů, hned naproti kampusu, příznivé ceny, hodně prostoru.
  • NaTo (Karl-Liebknecht-Str. 46)
Kam za kulturou?
  • Rozhodně Oper Leipzig! Pokud je vám míň než 28 let, kupte si tzv. Juniorcard za 10 €, platí jeden rok a můžete si s ní potom kupovat lístky na balet, operu či muzikál za pouhých 8 €. Lístky se dají koupit nejdřív 45 min před začátkem představení, tedy pokud není představení už vyprodáno. Nám se ovšem nikdy nestalo, že by se na nás už s lístky nedostalo. Navíc s největší pravděpodobností dostanete lístky na ta nejlepší místa, protože ty nejdražší lístky bývají často ty, které nejsou zcela vyprodány. Sedávali jsme tak většinou v druhé či šesté řadě. VAROVÁNÍ: U mě to způsobilo silnou závislost na baletu, někdy jsem šla i každý týden :) Lipský balet je vážně skvělý, ocení jej tedy především ti, kteří mají rádi moderní pojetí.
  • Kina! Multikina nestojí za řeč, to je všude stejné. Mým nejoblíbenějším lipským alternativním kinem je Kinobar Prager Frühling, které je tak malinké, že zvenku vstoupíte rovnou do promítacího sálu. V zadní části je malý bar, kde si můžete koupit něco k pití a tatáž paní, která tam obsluhuje, následně pouští film. A pokud máte štěstí, čeká vás u vaší sedačky i malý apartní stolek na zakoupené občerstvení. Brousím si zuby i Cineding Plagwitz, které má být ještě menší :)
  • Tancovat se chodí do Café Waldi nebo Moritz Bastei, kde bývají i koncerty. Stejně jako v NaTo nebo UT-Connewitz. Na elektronickou hudbu doporučuju Elipamanoke v Plagwitz.
  • Vegan Summer Day - ten letošní se koná 5. září, sledujte zde
  • Veganer Weihnachtsmarkt - sledujte zde
  • Vánoční trhy v UT-Connewitz - alternativa ke klasickým trhům v centru města. V krásných industriálních prostorách. Tady najdete spoustu ručně vyráběných vánočních dárků, přání. A nají se tu vege i vegan návštěvníci.
  • Westpacket a Westbesuch - pouliční festivaly, jeden velký blešák, kde můžete koupit staré knížky, gramodesky, nábytek, analogové foťáky, pohlednice, oblečení a spoustu jiného. Kde jinde než v Plagwitz. Celá Karl-Heine-Straße je plná lidí, hudby, jídla a fajn nálady.
  • Lichtfest - pokud budete v Lipsku na podzim, určitě si nenechte ujít Lichtfest, který připomíná Montagsdemonstration, tzv. pondělní demonstraci, jež odstartovala revoluci v r. 89' v NDR. Festival se koná vždy 9. října. Centrum města se večer uzavře automobilové dopravě i mhd a promění se v jednu obrovskou pěší zónu. Můžete si projít celou trasou, kterou se tehdy demonstrace vydala a při té příležitosti zapálit třeba svíčku na Augustuplatz, podívat se na představení lipského baletu před hlavním nádražím nebo na projekce na budově bývalého sídla Stasi, východoněmecké obdoby StB.
  • Klassik airleben - vážná hudba pod širým nebem. Koncerty orchestru lipského Gewandhaus na louce Rosental nebo přímo na Augustusplatz. Vstup zdarma. Sledujte zde.
  • Der Leipziger Sprachenabend - není to možná přímo kultura, ale je to skvělá možnost, jak si procvičit své znalosti cizích jazyků. Vedle angličtiny a němčiny tu můžete uslyšet i polštinu, češtinu, ruštinu, francouzštinu, španělštinu, esperanto, lotyšštinu a další. Každý jazyk má svůj stoleček. Koná se každé úterý od 20 hodin v die VILLA. Sledujte zde.
! V Lipsku se toho děje samozřejmě mnohem, mnohem víc. Tohle je jen takový menší exkurs. Kdybych měla psát o všech těch malých divadlech a kinech, klubech, galeriích, komunitních zahradách, malých festivalech v parcích atd. atd., tak by byl tento příspěvek tak dlouhý, že už by jej nikdo nechtěl číst. Už tak je to poměrně obsáhlý sloh. Pokud budete mít nějaké otázky, ptejte se. Já možná i ještě něco málo doplním, když budu mít pocit, že by to tu mělo být. Zatím by to ale mohlo stačit takhle :)

Pokud ale chcete být v kurzu, tak skvělý blog vede annabelle-sagt.de. Annabelle píše o tom, co se v Lipsku děje, o malých obchůdcích, nových kavárnách, projektech začínajících umělců a moc pěkně fotí.

A pro přehled o aktuálním kulturním dění doporučuji kreuzer, v on-line i papírové verzi.

Nakonec už jen pár tipů, kam na výlety do okolí:
  • rozhodně Erfurt, Výmar, Berlín, Postupim nebo Drážďany
  • Saské Švýcarsko
  • Erzgebirge (německá část Krušných hor) a tam Annaberg-Buchholz - především o adventu na vánoční trhy
  • na nejvyšší lipský kopec Fockeberg - skvělý výhled na celé město
Moje milé Lipsko, prožila jsem s tebou krásné Erasmus studium a o rok později také pracovní stáž. Věřím, že jak říkají Němci: Alle gute Dinge sind drei. A my zas: Do třetice všeho dobrého a zlého. Sice si na naše třetí osudové shledání ještě chvíli počkáme, ale věřím, že se brzy dočkáme :) Měj se zatím krásně, Lipsko a buď stále tak báječným místem!

Mein liebes Leipzig, bis sehr bald!

Žádné komentáře:

Okomentovat